Top
Zaterdag 20 juli 2024
Gehandicaptensport

Gehandicaptensport is een belangrijke pijler van Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan. Mede dankzij het project Special Heroes boeken wij op dit vlak ook regelmatig successen. Binnen dit project maken kinderen en jongeren met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en chronisch zieke kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar kennis met een groot aantal sporten. Dit gebeurt op sportpark De Pelikaan in nauwe samenwerking met de sportverenigingen, aangezien het uiteindelijke doel is dat deze doelgroep lid wordt van een ‘gewone’ sportvereniging.

Als erkenning van het project Special Heroes ontving voetbalvereniging HTC het Meer dan Voetbal label, oftewel de groene bal voor maatschappelijke initiatieven binnen het voetbal. De toenmalige HTC-voorzitter Jan ter Burg kreeg het label tijdens de officiële afsluiting van de jaarlijkse Frion Sportdag. In samenwerking met Frion (organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking) en onderwijsinstelling De Twijn (biedt onderwijs aan leerlingen met een beperking) organiseren wij jaarlijks sportdagen op ons sportcomplex aan de Haersterveerweg.

Tijdens deze sportdagen, waar honderden mensen aan deelnemen, krijgen en benutten de sportverenigingen de kans met de doelgroep te voetballen, korfballen, hockeyen en tennissen. De Frion Sportdag heeft er onder andere toe geleid dat wij iedere vrijdagochtend op een Frion-locatie in Zwolle een gevarieerd sportaanbod verzorgen. Een ander voorbeeld in dit kader is het naschools sportaanbod op De Twijn. Leerlingen van De Twijn kunnen iedere woensdag van 13.00 tot 14.00 uur in de zaal op school deelnemen aan voetbal, maar ook aan rolstoeltennis, hockey en korfbal.

Naast de samenwerking met Frion en De Twijn, werken wij ook erg goed samen met revalidatiecentrum De Vogellanden. Op hun verzoek verzorgt onze tennisvereniging er regelmatig rolstoeltennislessen. Het aantal leden in deze doelgroep stijgt en er is nog ruimte voor meer tennissers. De benodigde faciliteiten zijn in ieder geval aanwezig. Erg blij zijn wij wat dat betreft dat er met hulp van de gemeente Zwolle en het Hervormd Weeshuis Zwolle een rolstoeltoilet is gerealiseerd bij onze tennisvereniging.

Voor de liefhebbers van hockey is er elke zaterdagochtend G-hockey bij ZMHC. G-voetbal en G-korfbal staan elke dinsdagavond op het programma, bij respectievelijk HTC en Oranje Zwart. Tot slot geldt bij de tennisvereniging dat iedereen lid kan worden en kan kiezen voor training. Inmiddels krijgt met name op woensdagmiddag een steeds grotere groep jongeren rolstoeltennislessen. Kom gerust eens kijken en doe vrijblijvend mee!